srijeda, 28. listopada 2015.

Nikola Kalinić

Nikola Kalinić

Nikola Kalinić



splitskome Hajduku igrao je od svoje desete godine. Rano je bio zapažen i debitirao je u seniorskoj momčadi sa 17 godina, krajem studenoga 2005. godine, protiv Cibalije u Vinkovcima. U prvih je 11 prvi puta krenuo na utakmici hrvatskoga Kupa s Osijekom, na Poljudu, te iste sezone. Zabilježio je još par nastupa, no nije se probio među prvotimce. Nakon dolaska Zorana Vulića za trenera Hajduka poslan je na polugodišnju posudbu u Pulu. Jedan od razloga, navodno je bio i njegovo ležerno ponašanje tijekom ljetnih priprema kada je pokazivao zavidno znanje, no i pretjeranu sebičnost u igri. U Puli je postigao 3 pogotka i postao osloncem tog kluba, zaradivši velike simpatije trenera Krunoslava Jurčića. Nakon posudbe na Verudi unatoč želji da se tamo vrati ili ostane u Hajduku, poslan je na posudbu u Šibenik s obzirom da je Hajduk Šibenčanima 6 mjeseci ranije od dogovorenog uzeo Antu Rukavinu. Na Šubičevcu je od prve utakmice nastavio s vrlo obećavajućim igrama, paralelno s prvim nastupom za hrvatsku do 21 reprezentaciju. Nakon povratka u Hajduk, zajedno je s Rukavinom bio u prvom planu trenera Ivana Pudara za juriš na naslov prvaka i bitniji proboj u Europi, a isto tako nastavlja i dolaskom Sergija Krešića. Dok Rukavina oscilira, on postaje prvi napadač i strijelac kluba, te s 19 godina dobiva poziv u reprezentaciju. Proljetni dio pada u formi zajedno s cijelom momčadi, ali sezonu završava s izvanrednih 26 pogodaka u 36 utakmica gledajući sva natjecanja, te kao treći strijelac Prve HNL. Razočaran trenerom Jarnijem najavljuje odlazak iz kluba. Ipak, odlaskom Jarnija, Kalinić ostaje u klubu. Kao neprikosnoven prvotimac ostaje i u novoj sezoni najbolji strijelac iz kluba iskazavši se pogotcima iz jedanaesteraca, te asistencijama, iskazavši također veće zalaganje u igri. Dok ga je klub procjenjivao na 10 milijuna , brojni europski klubovi tražili su načina kako bi ga kupili po manjoj cijeni.


ponedjeljak, 26. listopada 2015.


Gates je jedan od najpoznatijih poduzetnika u revoluciji osobnog računalstva. Iako mu se mnogi dive, velik dio ljudi unutar softverske industrije njegovu poslovnu strategiju smatra antikonkurentnom, što je u nekim slučajevima dokazivano i na sudu.[7][8] U kasnijim godinama karijere, Gates je donirao mnogo novca raznim humanitarnim organizacijama i programima znanstvenih istraživanja putem zaklade Bill & Melinda Gates Foundation, utemeljene 2000. godine.

William Henry "Bill" Gates III. (rođen u Seattleu, 28. listopada 1955.[1]), je američki poslovni magnat, filantrop, najbogatija osoba na svijetu (provjereno 21. siječnja 2015.),[2] prvi najbogatiji Amerikanac (provjereno 13. veljače 2009.)[3][4] i direktorMicrosofta,[5] softverske tvrtke koju je pokrenuo s Paulom Allenom. Tijekom svoje karijere u Microsoftuhttps://hr.wikipedia.org/wiki/Microsoft, Gates je bio izvršni direktor i šef softverske arhitekture, a ostaje i najveći pojedinačni dioničar sa više od 8 % redovitih dionica.[6] Također je autor ili koautor nekoliko knjiga.